włoska mozzarella
|Rozkoszny, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a od poczÄ…tku do koÅ„ca z regionu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednakowoż równoczeÅ›nie nie zmienia swojego Å‚agodnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. NiewÄ…tpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To naturalnie dziÄ™ki temu ser jest ciÄ…gle Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
makarony z mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
mozzarella
SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć siÄ™ z tym, że pionierski wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w samej rzeczy należaÅ‚oby dopÅ‚acić oraz weselić siÄ™ pysznym smakiem.