włoska mozzarella

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

makarony z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.