włoska restauracja w centrum Krakowa
|Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może w następstwie tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz właściwe dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Spójrz na kilka poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
Restaurants in Main Market
Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są imponujące, niemniej jednak te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.