Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje siÄ™ osobistymi tradycjami, obrzÄ…dkami oraz czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz Å‚atwa. WiÄ™kszoÅ›ci z nas łączy siÄ™ jedynie z pierogami (które sÄ… niezwykle doceniane na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje siÄ™ za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one łączone w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków z PolskÄ…. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… perfekcyjnie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostatecznoÅ›ci to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y i skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak naprawdÄ™ niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film