dobra kuchnia polska w Krakowie
|Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica MaÅ‚opolski to nie wyłącznie Wawel oraz Å‚adne zabytki – to też sztuka kulinarna i regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyÅ›mienitych regionalnych produktów – podróżnicy zwykle poszukujÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opowiedzÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o skosztowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bÄ…dź karp zatorski wÄ™dzony. Fanatycy zup muszÄ… posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o zarysie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też charakterystyczne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem bÄ…dź kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po charakterystycznych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocÄ… jakich sÄ… w stanie o dużo lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.